Poplave i odbrana

Svečanim postrojavanjem jedinica završena zajednička vojna vježba OS BiH i EUFOR-a „Zajednički napor 14“

20.6.2014

Svečanim postrojavanjem jedinica OS BiH i EUFOR-a, 20.06.2014. godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ završena je vojna vježba „Zajednički napor 14“.

Završnoj ceremoniji prisustvovali su Ministar odbrane Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH,  general major Anto Jeleč, komandant EUFOR-a u BiH, general major Dieter Heidecker, načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Andreas Szucs,  komandant OK OS BiH, brigadni general Dragan Vuković sa svojim zamjenicima, brigadnim generalima Ivicom Jerkićem i Sakibom Forićem, komandanti brigada,  brigadni general Tomo Kolenda i brigadir Radovan Ilić, te mnogobrojne zvanice.

U svome obraćanju Ministar odbrane Zekerijah Osmić je pozdravio sve prisutne, te im se zahvalio na prisustvu današnjoj ceremoniji završetka zajedničke vojne vježbe OS BiH i EUFOR-a pod nazivom „Zajednički napor“. Ministar Osmić je u nastavku svoga obraćanja naglasio da su OS BiH u skladu sa zadatkom koji je definisan Zakonom o odbrani, ali i na osnovu odluke Predsjedništva BiH, djelovale odmah po prvom pozivu za pomoć životno ugroženom stanovništvu. Operacije OS BiH započete su kao spasilačke misije, a odvijaju se i danas kroz aktivnosti pomoći civilnom stanovništvu na uklanjanju posljedica od katastrofe.

Ministar Osmić je iskoristio priliku da pohvali sve pripadnike OS BiH, EUFOR-a, kao i kadete vojske SAD-a koji su učestvovali u ovoj vježbi, a posebno 5. pješadijsku brigadu na čelu sa brigadirom Kenanom Dautovićem koji je bio direktor vježbe. Ministar Osmić se, također, zahvalio pripadnicima EUFOR-a na čelu sa general majorom Dieterom Heideckerom na učešću u ovoj zajedničkoj vojnoj vježbi.

Prisutnima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč koji je istakao da su OS BiH tokom prirodne katastrofe - nezapamćenih poplava hrabro i odlučno, svim svojim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima pružile pomoć ugroženom stanovništvu i civilnim strukturama vlasti. Vježba „Zajednički napor 14“ je bila odlična prilika da još jednom testiramo svoju obučenost i osposobljenost, snagu volje, operativne sposobnosti i kapacitete zajedničkog djelovanja i saradnje sa partnerima iz EUFOR-a i civilnom zajednicom i time steknemo neprocjenjiva iskustva.

General Jeleč je naglasio da OS BiH trebaju posjedovati savremenu i modernu opremu, kako bi u slučaju ovakvih ili sličnih elementarnih nepogoda mogle još efikasnije i kvalitetnije odgovoriti na ove zadatke. U nastavku izlaganja general Jeleč je istakao veoma dobru saradnju sa civilnim organima vlasti u BiH, a posebno se zahvalio komandantu EUFOR-a generalu Heideckeru i snagama EUFOR-a, koji su nesebičnim angažovanjem svojih resursa pružili i pružaju pomoć i podršku BiH i svim njenim građanima. Na kraju general Jeleč je iskoristio ovu priliku da pohvali 5.pbr OS BiH koja je bila nosilac ove aktivnosti, sve pripadnike iz jedinica OS BiH koji su učestvovali na vježbi, kao i cjelokupan Direktorijat na čelu sa direktorom vježbe, komandantom 5.pbr brigadirom Kenanom Dautovićem.

Komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker u svome obraćanju je rekao: „Ja kao komandant EUFOR-a, nisam ništa mogao učiniti da se spriječi ova katastrofalna situacija, ali mi je drago što sam bio u prilici da dovedem snage koje su mi na raspolaganju da pomognu ljudima u BiH. To je uključivalo upotrebu svih naših raspoloživih zračnih resursa i Multinacionalnog bataljona“. General Heidcker je na kraju obraćanja dodao da je slijedeći korak proces zajedničkog identificiranja i usvajanja naučenih lekcija sa Oružanim snagama BiH, s fokusom na pravna pitanja i pitanja nabavke i obuke u Oružanim snagama BiH.

Na kraju ceremonije uručene su zahvalnice jedinicama i pojedincima koji su učestvovali u vježbi „Zajednički napor 14“.

Vojna vježba „Zajednički napor 14“ koja je imala elemente operacije pomoći civilnim strukturama pokazala je da su OS BiH sposobne da rade u multinacionalnom okruženju i kao takve iskažu visok stepen interoperabilnosti sa jedinicama koje su učestvovale u vježbi.
Zajednička vojna vježba OS BiH i EUFOR-a „Zajednički napor 14“ je završena, ali dio pripadnika OS BiH i dalje ostaje angažovan u ugroženim područjima na realizaciji Operativnog plana „Val“.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA