Rješavanje viškova naoružanja

Održana ceremonija zatvaranja kursa „Nadzor nad municijom – KTP“

31.10.2014

Ceremonija zatvaranja kursa „Nadzor nad municijom – KTP“ koji je realizovan na lokacijama Gabela, Doboj i Travnik, održana je 30.10.2014. godine u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku.

Pored polaznika, instruktora i osoblja KOiD na čelu sa komandantom KOiD brigadirom Ilijom Petrovićem, ceremoniji su prisustvovali brigadni general Gojko Knežević ispred KP OS BiH, brigadni general Reinhard Trischak ispred OS Austrije i brigadir Hakan Soner Aplak CB&T DCOS EUFOR, te ostale zvanice iz sastava MTT Austrije, ZŠ OS BiH i EUFOR-a.

Komandant KOiD brigadir Petrović je u svom obraćanju istakao da je ponosan što je KOiD važan dio cjelokupne obuke iz oblasti upravljanja skladištima MiMES i da je završetak ovogodišnjeg ciklusa obučavanja važan korak za OS BiH. Brigadir Petrović je čestitao polaznicima na završenom kursu, a posebne čestitke upućene su najboljem polazniku, starijem vodniku Peri Markiću. Komandant KOiD se takođe zahvalio prijateljskim državama koje svojim učešćem podupiru ovaj projekat i izrazio nadu za nastavak dobre saradnje.

Brigadni general Reinhard Trischak je da je rukovanje municijom opasan i zahtjevan posao koji traži veoma visoku obučenost i naglasio da su OS Austrije za potrebe ove obuke razvile tri modula obučavanja i predale ih OS BiH, kako bi novouspostavljena Sekcija za obuku iz oblasti skladištenja MiMES u KOiD-u nastavila sa provođenjem ova tri modula. Takođe je rekao da su OS Austrije spremne za provođenje novih projekata u narednom periodu. General Trischak se takođe pridružio čestitkama na uspješno završenom kursu.

Brigadni general Gojko Knežević je rekao da je pred OS BiH ozbiljan i veoma složen zadatak rješavanja viškova naoružanja i MiMES. OS BiH konstantno rade na utvrđivanju kvaliteta i kvantiteta MiMES i paralelno sa tim rade na uništavanju viškova. Istakao je da su OS Austrije dale ogroman doprinos na izgradnji kapaciteta za rješavanje ove problematike. General Knežević je takođe čestitao svim polaznicima, a pogotovo najboljem polazniku na uspješno završenom kursu.

Na kraju ceremonije uvjerenja o završenom kursu polaznicima je uručio brigadir Aplak, CB&T DCOS EUFOR, a posebna uvjerenja za instruktore iz sastava OS BiH uručio je brigadni general Reinhard Trischak.

Istog dana je brigadni general Trischak obišao i skladište MiMES „Kula“ kod Mrkonjić Grada, gdje je prisustvovao informativnom brifingu, a nakon obilaska skladišta izrazio je svoje zadovoljstvo zatečenim stanjem.

info - KOiD


6 FOTO GALERIJA