Rješavanje viškova naoružanja

Održana Deveta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

16.3.2015

Deveta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES) održana je 16. marta 2015. godine u zgradi OSCE-a, koji je bio domaćin sastanka. Teme sastanka su bile analiziranje rezultata rješavanja viškova NMiMES-a u 2014. godini te plan rješavanja viškova NMiMES-a u 2015. godini.

Sastankom je rukovodio predsjedavajući Strateškog komiteta, ministar odbrane Zekerijah Osmić, a učesnici sastanka bili su zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić te predsjedavajući Koordinacijskog komiteta general major Senad Mašović. Sastanku su prisustvovali i stalni članovi komiteta iz reda međunarodnih organizacija, Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP), NATO-a, EUFOR-a kao i ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, te u statusu gosta posmatrača, ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurian Kraak.

Na sastanku su predstavljeni rezultati inspekcije, ukupna količina uništenih viškova, te implementacija projekata EXPLODE i SECUP. U 2014. godini je uništeno 1.150 tona NMiMES-a, čime je ukupna količina smanjena na 16.000 tona, dok još uvijek imamo 40.000 tona komada viškova naoružanja. Proces 100%-ne inspekcije viškova NMiMES-a je zadovoljavajući, a na dvije od ukupno četri lokacije skladištenja, „Grabež“ kod Bihaća i „Bukova Greda“ - Orašje, je u potpunosti okončan.

U 2014. godini inspektovano je 2.682 tone viškova, što je četri puta više nego u 2013. godini, a u planu je da se proces inspektovanja završi do 2016. godine.

Ono što je od posebnog značaja je da su OS BiH razvile vlastitu sekciju za obuku našeg personala za ovaj posao, te trenutno imamo 23 obučena inspektora. Također, stepen sigurnosti je povećan i zbog infrastrukturnog unapređenja sve četri lokacije za skladištenje viškova NMiMES-a.

Ministar Osmić je iskazao punu zahvalnost stalnim članovima Komiteta, prilikom kojeg je istakao da cijeneći značaj sigurnosti građana naše zemlje i pripadnika OS BiH, Strateški komitet poduzima sve potrebne mjere na smanjenju količina viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. „Riječ je o veoma složenom zadatku, a to je da se riješimo 16.000 tona i 40.000 komada naoružanja koje imamo u viškovima. Za 2015. godinu planirali smo riješiti 2.413 tona viškova NMiMES-a. Također, Ministarstvo odbrane BiH je doniralo 572 tone municije vladi Iraka i na taj način smo umanjili količinu viškova i pristupili Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a“, istakao je ministar Osmić. 

Članovi komiteta su zadovoljni postignutim rezultatima, a planom za narednu godinu pokazali su odlučnost aktivnijeg djelovanja u rješavanju viškova naoružanja.  

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba