Rješavanje viškova naoružanja

Održana deseta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

29.9.2015

Zamjenik ministra odbrane dr. Emir Suljagić predsjedavao je desetom sjednicom Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES), koja se u organizaciji Ministarstva odbrane BiH održala 29. septembra 2015. godine u Domu Oružanih snaga BiH.

Desetoj sjednici prisustvovali su zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima, kao i stalni članovi komiteta iz reda međunarodnih organizacija: Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP), NATO-a, EUFOR-a kao i ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije i Kraljevine Švedske. Na sastanku je izvršena analiza cjelokupnog procesa rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse general major Senad Mašović na početku sjednice upoznao je prisutne o aktivnostima na utvrđivanju kvantitativnog i kvalitativnog stanja municije, rekavši da je tokom 2014. godine ostvaren značajan napredak u pogledu inspekcije u odnosu na 2013. godinu, a da je u protekla tri kvartala ove godine inspektovano 3.937 tona, što je za oko 46% više nego u 2014. godini. „Do kraja naredne godine težimo da inspektujemo sve viškove MiMES-a, a uporedo sa procesom inspekcije vršimo i obuku novih inspektora“, istaknuo je general Mašović. MO i OS BiH trenutno raspolažu sa 30 inspektora, a do kraja 2015. godine obučit će se još 12 inspektora.

Do 15. septembra 2015. godine procesom demilitarizacije riješeno je 1.908 tona MiMES-a, čime je plan rješavanja viškova MiMES-a realizovan u procentu 99,77% , što predstavlja značajan napredak. Trenutno OS BiH raspolažu sa 13,700 tona viškova MiMES-a, te sa 40.000 komada viška naoružanja.

„Viškovi naoružanja, municije i MES-a predstavljaju sigurnosnu opasnost za stanovništvo BiH, ali ohrabruje činjenica da su i dalje svi članovi Komiteta posvećeni rješavanju ovog pitanja. Ovaj forum na dobrom je putu da se Bosna i Hercegovina konačno oslobodi ovog problema“, naglasio je zamjenik ministra odbrane dr. Emir Suljagić.

Također, tokom sjednice je istaknuto da se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice, kroz projekte EXPLODE i SECUP ulažu značajni napori i sredstva na unapređenju infrastrukture kako u smislu stanja tako i u smislu povećanja sigurnosnog aspekta lokacija za skladištenje NMiMES-a, što podrazumijeva postavljanje ograda, video nadzora, sigurnosnih brava i dr., a sve u cilju povećanja stepena sigurnosti skladištenja naoružanja.

Na kraju sjednice članovi komiteta iskazali su spremnost zajedničkog rješavanja ovog cjelokupnog projekta, uz podršku međunarodnih organizacija, kako u pogledu pružanja finansijske podrške tako i angažovanjem svojih stručnih kadrova, što je od krucijalnog značaja za uspješnu realizaciju ovog projekta.

11 FOTO GALERIJA